Apa yang menarik di Pulau Perhentian? | Pulau Malaysia
Hubungi kami di +603-5521 8558
Hubungi kami di +603-5521 8558

Apa yang menarik di Pulau Perhentian?

Soalan dan jawapan yang selalu bermain di fikiran bakal pengunjung Pulau Perhentian

1) Beza Perhentian Kecil dan Perhentian Besar?

Antara Perhentian Kecil dan Perhentian tidak terdapat banyak perbezaan. Cuma di Perhentian Besar terdapat lebih banyak resort untuk menjadi pilihan para pelancong berbanding dengan Perhentian Kecil. Ramai yang tersalah anggap bahawa di Perhentian Besar terdapat banyak kampung nelayan tetapi sebenarnya kampung nelayan terletak di Pulau Perhentian Kecil. Angin di Perhentian Kecil lebih kuat berbanding Perhentian Besar dan boleh dikatakan Perhentian Besar lebih panas berbanding Perhentian Kecil.Perhentian Kecil mempunyai ‘Long Beach’ dimana tempat yang paling meriah pada waktu malam di Pulau Perhentian.

2. Di mana mempunyai air paling cantik/pasir yang paling putih?
Pantai Long Beach dan Pantai Adam&Eve di Perhentian Kecil dan Pantai di depan Perhentian Island Resort

3. Di mana pemandangan paling cantik?
Pantai Adam&Eve, Pantai D’Lagoon Chalet, Marine Park dan Solar Turbine

4. Di mana tempat paling sesuai untuk melihat matari terbenam (Sunset)?
Kebanyakan pakej bulan madu di Pulau Perhentian menawarkan 1 kali ‘Sunset View’. Sebenarnya anda sendiri boleh pergi melihat matahari terbenam dengan menaiki ‘water taxi’ di Teluk Aur ataupun anda boleh berjalan kaki kerana ia terletak di  belakang Long Beach Perhentian Kecil dan juga di Pantai Adam&Eve.

5. Pantai paling happening di Pulau Perhentian?
Sudah semestinya Pantai Long Beach, Pulau Perhentian Kecil. Sekiranya anda memang sukakan atau ingin mencuba dan melihat ‘night life’ di pulau anda amat digalakkan pergi ke sini pada waktu malam. Tetapi bagi yang mempunyai anak kecil, eloklah mencari tempat penginapan di kawasan lain kerana bunyi bising mungkin menyebabkan anak anda tidak dapat tidur malam!!

6. Saya ada anak kecil, bolehke saya pergi bercuti ke Pulau Perhentian?
Kenapa tidak? Malah saya selalu melihat ibu bapa bergilir-gilir pergi snorkelling dan kemudian menjaga anak.

7. Mana nak cari kedai makan/restoran yang menyediakan BBQ paling sedap?
Setakat ini, ‘the best’ BBQ yang pernah saya cuba adalah di Long Beach, Perhentian Kecil kerana pada waktu malam banyak gerai dibuka yang menawarkan hidangan ‘Fresh Seafood’. Semua restoran/kafe menyediakan makanan laut yang segar kerana sumber makanan laut di Pulau Perhentian mudah didapati. Malah ada resort (D’Lagoon Chalet) sebelum mereka menyediakan ‘BBQ Dinner’, staff resort sendiri yang pergi memancing ikan.

8. Mana nak snorkeling?
Bagi yang kaki snorkeling kami cadangkan anda pergi snorkelling di Turtle Point (anda boleh berenang dengan penyu), Shark Point (Jerung disini ‘vegeterian’ dan kalau anada bernasib baik anda dapat melihat jerung besar), pantai Perhentian Island Resort (senang nak cari ‘clown fish’ dan disini penyu suka melepak waktu tengah hari – petang) dan juga pantai D’Lagoon Chalet (kalau anda bernasib baik anda akan terjumpa banyak ikan besar seperti baracuda, jerung dan lain-lain), coral bay (coral disini cantik)

9. Pantai Adam&Eve?
Kebanyakan pengunjung masih tidak mengenali pantai ini dan pantai ini agak ‘privacy’. Bot tidak boleh memasuki pantai ini kerana terdapat banyak ‘coral’ dan airnya yang cetek. Untuk ke pantai ini anda perlu ke D’Lagoon Chalet dan berjalan dalam 5 minit. Pantai ini menyajikan pemandangan yang canti dan juga di sini anda boleh melihat matahari terbenam. Anda juga boleh melihat anak jerung bermain di kaki air.

10. Resort mana yang ada swimming pool?
Ada sesetengah pengunjung yang suka mencari resort yang lengkap dengan kolam renang. Antara resort yang mempungai kemudahan kolam renang adalah Perhentian Island Resort dan juga Arwana Perhentian di Perhentian Besar. Tetapi saya ingin mengingatkan anda mempunyai ‘border less’  kolam renang tetapi kenapa masih mencari kolam renang yang kecil?
~ini hanyalah pendapat peribadi/pengalaman dari team Pulau Malaysia~

Latest Tours

Jungle Trekking Sebukang Bay Resort, Pulau Aur

Sebukang Bay Resort

Vivanta Langkawi Rebak Island

Vivanta Langkawi Rebak Island

Got a Question?

Do not hesitage to give us a call. We are an expert team and we are happy to talk to you.

+603-5523 9896

sales@pulaumalaysia.com

Recent Articles

Apa yang menarik di Pulau Tioman?
March 10, 2020
Tempat Menarik Redang
March 10, 2020
Kereta Sewa di Pulau Langkawi
March 8, 2020
× Ada pertanyaan?